Erdogan u Aja Sofiji, prvi put od kada je iz muzeja pretvorena u džamiju

Svet 19. jul 202016:57 > 17:08
Izvor: Tanjug via Turkish Presidency via AP, Pool

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u nedelju je bio u Aja Sofiji u Istanbulu, prvi put od kada je ona prošle nedelje pretvorena od muzeja u džamiju.

Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopštio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Već kroz nekoliko dana, u petak, predviđena je prva muslimanska molitva, ali se zasad ne zna da li će tada doći i predsednik Turske.

Državni savet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine, kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah posle objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Po navodima verskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji, koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala. Navodi se da će hrišćanske ikone biti prekrivene tokom muslimanske molitve.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.