Amerikancima zabranjen ulaz u većinu evropskih zemalja, ali ne i u Srbiju

Svet 14. jul 202014:45 > 15:59
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Srbija je jedna od evropskih zemalja koja nije zatvorila svoja vrata za američke putnike, koji ne smeju u zemlje Šengena, zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u SAD.

Nacionalna geografija je ranije ove nedelje navela da je prednost za Amerikance to što Srbija još nije deo EU, a i 22. maja se ponovo otvorila za turizam.

Uprkos trenutnoj eskalaciji situacije sa koronavirusom u zemlji, sva ograničenja u vezi sa pandemijom Covid-19 ukinuta su i za građane Srbije i za strance, navela je Američka ambasada u Srbiji. Negativan Covid test i posebne dozvole nisu više potrebne da bi se ušlo u zemlju, niti je obavezna samoizolacija, dodaje se.

Ali, „putnici treba da se spreme na to da sve to može da se promeni, bez upozorenja unapred, ili sa upozorenjem u zadnji čas“, navodi Ambasada i naglašava da, pored eskalacije Covid-19, treba imati u vidu i nerede u zemlji.

No, bez obzira što je Srbija otvorena za Amerikance, u toj zemlji ne savetuju svojim građanima bilo kakva međunarodna putovanja.

To, ipak, nije sprečilo neke ljude u naumu da se otisnu na put. Forbs navodi da su neki Amerikanci poslednjih sedmica otputovali u Srbiju da posete svoje momke ili devojke, ili iz nekih drugih razloga. Neki su se put naše zemlje otisli, zato što mogu i, možda, prosto da umire putnu groznicu.

Forbs dodaje i da neki putnici iz EU i Britanije koriste Srbiju kao neku vrstu sredokraće za SAD, ali pošto pred put provedu zatevanih 14 dana u našoj zemlji.

Magazin dodaje da je u Srbiji potvrđeno 17.770 slučajeva koronavirusa i 370 umrlih. Bolnice su pune. Kritičari smatraju da je za ovaj drugi talas koronavirusa kriva vlada, koja je prerano ukinula sve restrikcije, piše Forbs, i dodaje da Vlada, pak, kaže da je za sve odgovorno nepoštovanje socijalne distance.

„Nije bilo reči o tome na koji način otvorene granice i međunarodni letovi mogu da utiču na širenje Covid-19“, piše Forbs i dodaje da mu Delegacija EU u Srbiji nije odgovorila na postavljena pitanja u vezi sa pomenutim.

POVEZANE VESTI

Pored Srbije, Amerikanci mogu da putuju i u Hrvatsku, koja jeste članica EU, ali ne i Šengena. No, da bi mogli da uđu na teritoriju Hrvatske treba da popune putnički registracioni formular i da sačekaju potvrdu od hrvatskih vlasti. Treba da imaju potvrdu o rezervisanom smeštaju, negativan Covid test, ne stariji od 48 sati, kao i druge dokumente, kojima će dokazati razlog putovanja.

„Nemojte ni na trenutak da pomislite da ove zemlje možete da iskoristite kao odskočnu dasku za EU. Sve članice Šengen zone imaju na snazi zabranu ulaska Amerikanaca na teritoriju Unije, ali i stanovnika Brazila i drugih zemalja sa crvene liste. Dozvoljen je ulazak samo onima koji su na listi bezbednih zemalja“, upozorava Forbs.

Magazin ističe da su se zbog naglog skoka broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, promenila poslednjih dana i ograničenja koja važe za građane Srbije koji žele u EU.

Srbija je bila jedna od 14 zemalja kojima je od 1. jula bio dozvoljen ulazak u Uniju. No, svaka zemlja članica može da donese nezavisnu odluku, ako proceni da neka zemlja počinje da predstavlja pojačani rizik za širenje Covida.

Zbog pojačanog širenja epidemije u Srbiji, svoju odluku su već revidirale Grčka i Holandija, tj. Holandija je zatvorilla granicu za one koji dolaze iz Srbije, dok je Grčka pooštrila pravila, a od pre neki dan oni koji žele iz Srbije da putuju u Britaniju, moraće po dolasku u tu zemlju da provedu 14 dana u samoizolaciji.