Novac za lečenje raka potrošili na putovanja i automobile

Svet 20. maj. 201510:44 > 10:50
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Američke vlasti objavile su u utorak da sudski gone četiri dobrotvorne organizacije pod sumnjom da su između 2008. i 2012. godine učestvovale u "masovnoj prevari" proneverivši donacije vredne oko 187 miliona dolara za pomoć obolelima od raka, koje su trošili na putovanja i na automobile.

Ovaj sudski postupak je „jedan od najvažnijih koji su do danas pokrenuti zbog prevare“ u humanitarnom sektoru, dodaje se u saopštenju.

Organizacije kojima su upravljali članovi jedne porodice i njihovi prijatelji, jesu Cancer Fund of America (CFA), Cancer Support Services (CSS) i njegov predsednik Džejms Rejnolds stariji, Children’s Cancer Fund of America (CCFOA) i njegova predsednica Rouz Perkins (bivša supruga M. Rejnoldsa) i The Breast Cancer Society (BCS) i njegov bivši predsednik Džejms Rejnolds mlađi.

U tužbi se navodi da su optuženi „iskoristili organizacije da bi u njima zaposlili članove svoje porodice i prijatelje te trošili donacije na automobile, luksuzna putovanja, troškove studija, članarinu u teretanama, skijanje, ulaznice za predstave i sportske događaje te članarine u klubovima za upoznavanje“.

Omanja grupa optuženih sama je potrošila 87,9 posto donacija, a tek tri odsto iskoristili su bolesnici.

CCFOA i Rouz Perkins, BCS i Džejms Rejnolds mlađi, kao i bivši predsednik CCS-a Kajl Efler, takođe optužen, pristali su na vansudsku nagodbu kojom im se zabranjuje da ubuduće prikupljaju humanitarne donacije. CCFOA i BCS će biti raspušteni. CCFOA i njegova predsednica moraju da plate 30 miliona dolara, BCS i njegov predsednik 65 miliona a Efler 41 miliona, što je jednako iznosu donacija.

Nastavlja se suđenje CFA-u, CSS-u i Džejmsu Rejnoldsu starijem koji je od 1987. bio mozak operacije, navodi se u tužbi.