Prvi slučaj korone u visoko rizičnom sirijskom Idlibu, raseljeni na udaru

Svet 10. jul 202014:53 > 15:01
Podeli:
Izvor: Tanjug/Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Provincija u severozapadnom delu Sirije, koju uglavnom drže pobunjenici, potvrdila je prvi slučaj koronavirusa, što je produbilo bojazni da bi bolest Covid-19 mogla da bukne u pretrpanim kampovima za raseljene ljude.

Kod doktora koji radi u bolnici u gradu Idlibu, nedaleko od turske granice, dijagnostifikovan je virus, saopštio je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz Turske, a prenosi BBC.

On je dodao da je doktor u samoizolaciji, a njegovi kontakti se prate. Bolnica u kojoj je radio je zatvorena.

Već mesecima SZO upozorava na ogromnu opasnost od eventualnog izbijanja epidemije koronavirusa u severozapadnoj Siriji.

Prošle godine, sirijska vlada je pokrenula ofanzivu da od džihadista povrati Idlib, poslednju provinciju koju je držala opozicija.

Postoje bojazni da će se virus rapidno proširiti ovom veoma ranjivom populacijom, i potpuno uništiti i onako loš zdravstveni sistem.

Procenjuje se da u Siriji, gde građanski rat besni od 2011, ima oko šest miliona interno raseljenih ljudi.

U Idlibu je trenutno na snazi krhko primirje, a međunarodna humanitarna organizacija Save the Children istakla je da ono mora da potraje, ukoliko ima ikakvog rizika da se Covid-19 proširi.

„Sada, više nego ikad, oružje mora da ostane tiho, prekid vatre mora da potraje, a svi napori treba da budu usmereni na pomoć i zdravstvenu negu (ugroženima)“, rekla je Sonja Haš, operativni direktor Save the Children za Siriju.

Ona je istakla da je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Idlibu „veliki udarac za milione civila, uglavnom žene i decu, koji žive u toj oblasti“.

Sirija zvanično ima 372 slučaja koronavirusa i 14 umrlih od te bolesti, prema Džon Hopkins univerzitetu.

Međutim, zbog nedostatka testova, veruje se da je broj zaraženih i umrlih mnogo veći, navodi BBC.

Do 30. juna u regionu severozapadne Sirije bilo je samo 1.661 testiranje na koronavirus, prema Save the Children, koji dodaje da u toj oblasti postoji samo jedan objekat za testiranje.

Partneri te organizacije na terenu rade kako bi odgovorili na postojeći rizik od Covid-19, što uključuje pokušaj da se ljudi naviknu na fizičku distancu, da sve aktivnosti koje se tiču savetovanja i vakcinacije budu „jedan na jedan“, ili u najboljem slučaju, u manjim grupama do tri-četiri osobe, da se domaćinstvima pribavi čista voda, da se posebno vodi računa o deci u kampovima za raseljene, kao i da se poveća broj punktova za distribuciju pomoći.

Trenutno su u toj oblasti sve škole zatvorene.

„Sirija je trenutno u desetoj godini konflikta, sa desetkovanim zdravstvenim sistemom. Na severozapadu zemlje, ima samo 153 respiratora i 148 kreveta u jedinicama intenzivne nege, i to na populaciju od više miliona ljudi. Ovaj deo zemlje je, takođe, dom 1,5 miliona raseljenih, od kojih su se mnogi selili više puta. Epidemija Covid-19 mogla bi da pogodi porodice koje se već bore za opstanak – mnogi bez čiste vode i osnovnih životnih namirnica, i koje žive u pretrpanim kampovima i skloništima“, što bi bilo pogubno, zaključuje Save the Children.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.