Gruevski i Zaev sa predstavnicima EU

Svet 19. maj. 201522:03 > 22:05
Podeli:
Izvor: N1

Lideri dve najveće makedonske političke partije, vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicije SDSM Zoran Zaev, sastali su se večeras u Strazburu sa trojicom evropskih posrednika i komesarom sa susedsku politiku Johanesom Hanom.

Gruevski i Zaev sa predstavnicima EU će razgovarati o mogućnostima prevazilaženja političke krize koja mesecima potresa Makedoniju, najveća od njene nezavisnosti.

Pored Hana u razgovoru učestvuju evroposlanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit.

Sastanak se, kako je prenela makedonska agencija MIA, održava bez javnosti i daleko od kamera, a dvojica lidera ne žele da daju izjave.

Pozivajući se na izvor blizak posrednicima u ovom dijalogu, MIA prenosi da je prerano davati bilo kakve prognoze u pogledu ishoda ovog susreta, ali ohrabruje to što se, kako se navodi, dijalog vodi na najvišem nivou.

Kako god da se završi večerašnji susret, Gruevskog i Zaeva očekuje nova runda dijaloga koja je već dogovorena za 26. maj.

Prethodna dva kruga razgovora dvojice lidera u Skoplju okončana su bez bilo kakvog dogovora.

Inače, Gruevski i Zaev su odvojeno doputovali u Strazbur i ranije danas su imali odvojene susrete sa predstavnicima EU koje su, kako se navodi, upoznali sa situacijom u Makedoniji pre sutrašnje plenarne rasprave Evropskog parlamenta posle koje je predviđedno izglasavanje rezolucije.