Gutereš o Srebrenici: Najgori masovni zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata

Svet 10. jul 202001:22 > 01:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da se u Srebrenici desio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata.

„Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saučestvujemo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživelima“, naveo je Gutereš u video izjavi, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da su pre četvrt veka UN i međunarodna zajednica izneverili građane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će „zauvek pratiti našu istoriju“, kaže Gutereš.  

Zato pozivam sve u regionu i šire da spreče govor mržnje, retoriku podela i narativ nepoverenja i straha. Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavetovati“, poručio je Gutereš.

„Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživelima, građanima Bosne i Hercegovine i celom čovečanstvu“, zaključio je Gutereš.