Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu perspektivu članstva u EU

Svet 08. jul 202016:46 > 16:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu obrazložila program nemačkog predsedništva EU i istakla da "treba stremiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo".

Kancelarka Merkel je navela da Nemačka, kao predsedavajući EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i „u krajnjem slučaju i s Albanijom“, a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je reč o pritisku migranata.

Angela Merkel je kazala da Evropska unija mora delovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posledicama pandemije koronavirusa i posebno istakla važnost usvajanja velikog finansijskog plana podrške od 750 milijardi evra, čemu su bitno doprineli Nemačka, Francuska i Evropska komisija, uz pomoć koje će cela Unija dobiti iz višegodišnjeg budžeta od preko hiljadu milijardi evra.

„Evropskoj uniji je potrebna snažna spoljna i bezbednosna politika u trenutku kada Evropa i svet preživljavaju korenite potrese i promene“, rekla je nemačka kancelarka i stavila do znanja da je Evropskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, „reč je o transatlantskom savezništvu čije su članice evropske zemlje i u kojem one mnogo više moraju računati na sebe same“.

„Svetski poredak se menja neverovatnom brzinom i na nama je spoznaja kakvu Evropu želimo, da li je to Evropa sloboda identiteta u razdoblju mondijalizacije“, istakla je ona.

Evropa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obavezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagadjivanja okoline i preduzeća oslonjena na inovacije, dodala je.

Angela Merkel je kao treći prioritet nemačkog predsedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričku privredu, predočivši da ljudi u Evropi ne smeju nikako da se boje da će time biti žrtvovani milioni radnih mesta, već naprotiv – biće više sigurnosti za celu EU.

Nemačka kancelarka je objasnila da se Evropa poslednjih godina suočila s velikom zavisnošću od drugih svetskih centara kad je reč o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo porasle.

„Zato je životno važno da Evropa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju veštačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo obezbediti i svoju odbranu od sajber kriminala i kampanja dezinformacija“, stavila je do znanja Angela Merkel.

I, kako je predočila, demokratiji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije koronavirusa.