Makron imenovao novog ministra unutrašnjih poslova

Svet 06. jul 202021:07 > 21:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Francuski predsednik Emanuel Makron smenio je ministra unutrašnjih poslova u okviru rekonstrukcije vlade čiji će fokus biti ekonomski oporavak od posledica virusa.

Za novog ministra imenovan je donedavni ministar za budžet Žerald Darmanen, umesto Kristofa Kastanera, koji je bio pod velikim pritiskom tokom antirasističkih protesta koji su se proširili po celom svetu posle ubistva Džordža Flojda u Sjedinjenim Državama.

Kastaner je tada obećao nultu toleranciju za rasizam u okviru sprovodjenja zakona i najavio da će policiji zabraniti i odredjene fizičke mere prinude prilikom privodjenja osumnjičenih, ali je kasnije odustao pod pritiskom policijskih sindikata i kontra-demonstracija.

Makron je smenio ministra ekologije, oblsti koja je bila prioritet njegovog predsedničkog mandata, ali nije promenio ministre finansija i zdravlja, koji su medju najvažnijim u borbi Francuske sa recesijom i korona virusom, kao ni ministre odbrane i spoljnih poslova.

Makron je prošle nedelje prihvatio ostavku premijera Eduara Filipa, koji je upravljao Francuskom za vreme mera ograničenja javnog života zbog korona virusa i u prve tri godine Makronovog mandata.

Novi premijer Žan Kasteks (Jean Castex) visoki je državni službenik, ali bez ministarskog iskustva. On je malo poznat u Francuskoj javnosti i njegova skromna biografija ukazuje na to da Makron ne želi da bude zasenjen ako odluči da se ponovo kandiduje za predsednika 2022. godine.