Karikaturista napušta Šarli ebdo zbog prevelikog tereta

Svet 19. maj. 201512:09 > 12:18
Podeli:
Izvor: EPA

Francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo suočava se, posle tragedije u kojoj je, januara, stradalo 12 njegovih karikaturista, sa novim problemima, napuštanjem preostalih živih članova redakcije koji ne mogu da podnesu teret tragedije i podelama unutar redakcije oko toga kako utrošiti donacije koje su pristigle iz celog sveta.

Karikaturista Reno Lizije (Luz), koji je nacrtao prvu naslovnicu posle tragedije od 7. januara u kojoj je stradalo 12 ljudi, rekao je u danas objavljenom intervjuu dnevnilu Liberasion da je ta tema „mučenje zbog onih kojih više nema“. On iz redakcije odlazi u septembru.

Lizije je takođe već ranije odustao od daljeg crtanja karikatura proroka Muhameda, što je po islamskom verovanju greh jer se svete ličnosti uopšte ne prikazuju, i što je, zbog učestale prakse francuskog nedeljnika u karikiranju proroka, bio i povod terorističkom napadu na redakciju 7. januara.

U isto vreme, uredništvo i menadžment lista nikako da se slože oko načina na koji bi bila utrošena suma od 4,3 miliona evra donacija koje je list dobio od januara do danas. Uredništvo i izdavač oformili su za to specijalnu komisiju koja će odlučiti o tome.