Istraga o firmi osumnjičenoj za prodaju lažnih diploma

Svet 19. maj. 201512:09 > 12:17
Podeli:
Izvor: Freeimages/marygober

Vlada Pakistana će pokrenuti istragu o firmi "Aksakt", koju je Njujork tajms u svom članku optužio da je prodajom lažnih diploma zaradila više desetina miliona dolara, saopštili su danas zvaničnici.

U saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova navodi se je ministar Šodri Nisar Ali Kan naredio Federalnoj agenciji za istragu (FIA) da istraži „da li je kompanija uključena u ilegalne aktivnosti koje mogu narušiti dobru sliku koju država ima u svetu“.

Članak objavljen u američkom listu u ponedeljak, navodi da je kompanija „Aksakt“, osnovana u Karačiju, organizovala mrežu više stotina veb sajtova za lažne univerzitete pod imenom „Kolumbijana“ i „Barkli“.

Plaćeni glumci predstavljaju se u promotivnim video snimcima kao članovi fakulteta i studenti, navodi AFP.

Članak američkog lista u kojem su navedene izjave bivših zaposlenih i analizirano više od 370 sajtova lažnih univerziteta, akreditacionih tela i drugih institucija, podstakao je talas kritike na društvenim mrežama iako je kompanija odbacila sve navode.

Interesovanje za priču povećao je medijski poduhvat „Aksakta“ da lansira novinski kanal Bol na kojem će raditi vodeći televizijski voditelji i novinari privučeni visokom zaradom.

Diplome koštale desetine i stotine hiljada dolara, piše Njujork tajms.

 „Njujork tajms“ je preneo izjave klijenata iz SAD, Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su platili desetine i stotine hiljada dolara za svoje diplome, verujući da su univerziteti pravi.

Sajtovi „univerziteta“ uglavnom obavljaju svoje poslove preko servera koje vode firme na Kipru i u Letoniji, a zaposleni objavljuju izmišljene izveštaje o Aksakt univerzitetima na blogu, sajtu za građansko novinarstvo CNN iReport.

„Aksakt“ i njegov izvršni direktor Šoaib Ahmad Šaik nisu imali komentar za AFP.

Na sajtu kompanije navodi se da je priča koju je „Njujork Tajms“ objavio „neosnovana, zlobna, klevetnička i da sadrži lažne optužbe“ kao i da će „Aksakt“ tužiti ovaj medij.

Ova poruka nije odgovor na optužbe, već je ujedno i napad na domaće medijske rivale da sarađuju sa američkim novinama kako bi prodali klevetničku priču i narušili poslovne interese firme.

Neimenovani zvaničnik FIA izjavio je da bi ovakvi medijski navodi mogli da budu proglašeni krivičnim delom u okviru pakistanskog dekreta o elektronskim transakcijama za koje je predviđena kazna i do sedam godina zatvora.