Koalicione snage pomažu Iraku da povrati Ramadu

Svet 18. maj. 201522:44 > 22:48
Podeli:
Izvor: Arhiv / Reuters

Pad iračkog grada Ramade u ruke terorističke organizacije Islamska država je korak unazad, ali će koalicija predvođena SAD pomoći iračkim snagama da povrate taj grad, rekao je portparol Bele kuće Erik Šulc.

„Niko ne poriče da je to korak unazad, ali niko ni ne negira da ćemo pružiti pomoć Iračanima da ponovo zauzmu Ramadu„, poručio je Šulc.

„Verujemo da iračke snage imaju kapacitet da, uz podršku koalicije, zauzmu Ramadu na kraju“ dodao je on.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da šalje oružje i municiju u Bagdad da bi pomogla Iraku u borbi sa džihadistima. Zvaničnici SAD istakli su, međutim, da Irak mora da vodi bitke, a ne vojska SAD.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame nema u planu da promenu svoju odluku o neupućivanju kopnenih borbenih snaga u Irak, koju bi, ukoliko bi bila promenjena, većina Obaminih pristalica doživela kao povratak u rat, koji je on obećao da će okončati pre nego što je stupio na tu funkciju 2008. godine, poručuju američki zvaničnici.

SAD su povukle svoju vojsku 2011. godine, ali su ponovo uputile u tu zemlju oko 3.000 svojih vojnika prošle godine kako bi pomogle iračkim snagama u borbi protiv pripadnika terorističke Islamske države.