Poljska katolička grupa apeluje da papa kazni one koji zataškavaju zlostavljanje

Svet 29. jun. 202021:01 > 21:04
Podeli:
Izvor: VATICAN MEDIA / AFP

Vatikan je objavio da je Papa Franja obavešten o žalbi grupe poljskih katolika protiv biskupa koji i dalje zataškavaju slučajeve seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika. Grupa "EnoughHarm" apelovala je oglasom u rimskom dnevniku "Republika" na papu da "popravi njihovu crkvu" i "zaceli rane žrtvama zlostavljanja".

„Nepostojanje odlučne reakcije crkvene hijerarhije na izveštaje o ponižavajućem ponašanju pojedinih biskupa razlog je za javni skandal i nanosi štetu crkvi“, navodi se u oglasu.

Poljska je poslednja rimokatolička zemlja u nizu koja se suočila sa prikrivanjem svešteničkog seksualnog zlostavljanja od strane njihovih nadređenih.

Ovaj skandal teško pogađa Poljsku s obzirom na ogroman autoritet i uticaj koji crkva u toj zemlji ima u svim aspektima života. Iz Vatikana poručuju da je papa obavešten o žalbi i da „crkva mora da učini sve što je moguće da bi se primenjivale kanonske mere, da se slučajevi zlostavljanja iznesu na videlo i da se krivci kazne“.

Papa Franja je prošle godine promenio interni crkveni kanonski zakonon kako bi mogao da kazni biskupe koji prikrivaju nasilnike, nakon što je Vatikan godinama zatvarao oči pred lokalnim crkvenim čelnicima koji nisu uspevali da se izbore sa problemom zlostavljanja.

Odredbe tog internog zakona sadrže detaljna upustva za istragu protiv biskupa kao i odredbe za zaštitu onih koji ih optužuju. Za sada se zna samo da je, po novim odredbama zakona, pod istragom mala grupa biskupa.