Merkel ugostila Makrona uoči nemačkog preuzimanja predsedavanjem EU

Svet 29. jun 202018:29 > 18:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Kancelarka Angela Merkel sastala se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči šestomesečnog predsedavanja Nemačke Evropskom unijom, kada se blok suočava sa velikim izazovom pokušaja da vrati ekonomiju na pravi put i otvori granice, a da pritom ne pokrene drugi talas pandemije koronavirusa.

Merkelova je za vikend izjavila da je uverena da Evropa može da prevaziđe izazove iako koronavirus i dalje predstavlja pretnju i da je potrebno da se što brže donesu mere ekonomskog oporavka EU.

Merkel i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga.

Taj predlog je proširila Evropska komisija koja je predložila osnivanje fonda od 750 milijardi evra, od čega bi 500 milijardi bilo utrošeno na grantove, a 250 milijardi na kredite.

Međutim, suočava se sa otporom nekih zemalja koje se protive bespovratnim sredstvima.

Taj plan će ponovo biti na dnevnom redu evropskog samita 17. i 18. jula u Briselu.

Pored predstojećih planova za nemačko predsedavanje EU, očekuje se da će dvoje lidera razgovarati o mnogim drugim pitanjima, uključujući odnose sa Kinom, SAD, kao i o migracionoj politici.

Merkel je francuskog predsednika dočekala u dvorcu Mezeberg, zvaničnoj rezidenciji nemačke vlade na oko 70 kilometara od Berlina, a posle razgovora će biti organizovana konferencija za novinare i radna večera.