RSF: Prava medija kršena tokom pandemije u 90 članica UN, među njima i Srbija

Svet 29. jun. 202017:04 > 17:16
Podeli:
Izvor: N1

Reporteri bez granica registrovali su kršenja prava medija prilikom izveštavanja o koronavirusu u skoro 90 od 193 članice Ujedinjenih nacija od početka pandemije.

Pandemija je omogućila brojnim vladama da izmene zakone, pravila ili uvedu posebne mere koje su se posebno ticale medija.

Dok su ti „korona zakoni“ učinili lakšim način da se „zapuši“ pisanje kritičkih medija, kao u Mađarskoj, u drugim zemljama poput Kambodže, Mjanmara, Srbije i Turske oni nisu bili potrebni kako bi se novinari uhapsili zbog samo jednog članka o kovidu-19, ukazuju Reporteri bez granica.

Vlade moraju da prestanu da krive glasnika i preduzmu akcije kako bi zaštitile slobodu medija i pravo novinara da osiguraju kredibilne informacije, saopštila je ta organizacija.

Prema navodima, nijedan od regiona sveta nije pošteđen iskušenja da ograniči ili kontroliše izveštavanje o pandemiji, a posebno je uznemirujuće da su, u pojedinim državama, predsednici ti koji su odgovorni za kršenje slobode medija.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Donald Tramp je verbalno napao najmanje osam novinara tokom svojih konferencija za novinare od početka pandemije, dok je brazilski predsednik Žair Bolsonaro više bio uključen u raspravu sa medijima, nego da se posveti borbi protiv kovida-19, navodi se u saopštenju.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.