Protesti u SAD ne jenjavaju, u borbi za jednakost i kompanije, ali i Simpsonovi

Svet 27. jun. 202018:00 > 18:05
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Uprkos ubrzanom širenju virusa, protesti protiv rasizma, širom SAD i dalje traju. U borbu za jednakost uključili su se i zakonodavci više američkih država, velike kompanije, pa i televizijski producenti.

Više od mesec dana od smrti Džordža Flojda, protesti ne jenjavaju. Iz dana u dan, spomenika konfederacije u američkim gradovima sve je manje, aktivisti traže i rušenje statue predsednika koji je robove oslobodio. Linkolnov spomenik u Vašingtonu, za demonstrante je sporan – vizuelno, jer je pored 16. američkog predsednika i bronzana statua Afroamerikanca koji kleči.

POVEZANE VESTI

U borbu protiv rasizma uključili su se i zakonodavci više američkih država: Džordžija, u kojoj je u februaru 25-godišnji Aframerikanac ubijen dok je džogirao, uvela je u svoje zakone pojam „zločina iz mržnje“. 

„Svojim očima videli smo nejednakost. Državljani Džordžije zato protestuju, a zakonodavci u Džordžiji su reagovali“, kaže Brajan Kemp.

U Mineapolisu, gradu u kom je Džordž Flojd ubijen, gradske vlasti rade na projektu ukidanja policijskih snaga i uvođenja novog odeljenja, koje će raditi na suzbijanju nasilja na ulicama.

„Ovo je jedna od mnogih akcija koje moramo da preduzmemo za izgradnju pravednijeg sistema“, kaže Džeremaja Elison.

A u Koloradu, naredbom guvernera, ponovo je otvorena istraga o smrti 23-godišnjeg Afroamerikanca, koji je preminuo u pritvoru.

„Još prošle jeseni smo tražii nezavisnu istragu. A šta smo tada čuli? Ništa. Tek sada su ljudi obratili pažnju“, kaže advokat porodice Meklejn Meri Njuman.

U borbu protiv nejednakosti uključile su se i korporacije – francuski Loreal saopštio je da će iz opisa svojih prozivoda povući izraze kao što su „izbeljivanje“ i „osvetljavanje“. Uprava Koka-kole obustavila je reklamiranje na svim društvenim mrežama na 30 dana, navodeći da „nigde nema mesta rasizmu“. Time se Koka-kola pridružila rastućoj kampanji #StopMržnjiRadiProfita, koju je podržalo skoro stotinu velikih kompanija, kao što su Honda, Mozzila i Viber.

U kampanju su se uključili i Simpsonovi: prroducenti čuvene TV komedije, na talasu Black Lives Matter pokreta, saopštili su da beli glumci ubuduće neće pozajmljivati glasove animiranim karakterima koji nisu belci.