Premijer Pakistana tvrdi da su SAD mučile Osamu bin Ladena

Svet 26. jun 202011:52 > 11:58
Izvor: Tanjug via AP Photo/K.M. Chaudary

Premijer Pakistana Imran Kan izjavio je da su SAD "mučile" vođu al-Kaide i organizatora terorističkih napada 11. septembra 2001. godine na tu zemlju Osamu bin Ladena.

Imran Kan je u Parlamentu tokom govora o budžetu kritikovao spoljnu politiku svojih prethodnika, dodajući da je partnerstvo Pakistana sa SAD u ratu protiv terorizma bilo greška.

On je rekao da je Vašington koristio govor mržnje prema Pakistanu i da je odbio da obavesti Islamabad o operaciji protiv bin Ladena 2011. u susednom Avganistanu.

Vašington je svojevremeno optuživao Pakistan za pružanje utočišta jednoj od avganistanskih talibanskih grupa koja je odgovorna za terorističke napade proteklih godina.

Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bile su jedine zemlje koje su priznale talibansku Vladu koja je skrivala bin Ladena dok je planirao teroristički napad na SAD, ali je nakon napada 11. septembra Pakistan postao saveznik SAD u borbi protiv talibana.

„Mi smo stali na stranu SAD u borbi protiv terorizma, ali oni su došli ovde, mučili ga i ubili… koristili su govor mržnje protiv nas i nisu nas obavestili o raciji, uprkos činjenici da smo izgubili 70.000 ljudi u ratu protiv terorizma“, izjavio je Kan u parlamentu.

Međutim, jedan od opozicionih poslanika napao je Kana jer je vođu al-Kaide, koji je prema njegovim rečima „uneo terorizam u državu“, nazvao mučenikom.

„On je upropastio moju državu, a on ga naziva mučenikom“, rekao je poslanik.

Premijer Pakistana je ranije tvrdio da su odnosi Pakistana i SAD poboljšani otkako je on na vlasti, i da je za uzajamno poštovanje između dve države zaslužan i njegov lični odnos s predsednikom SAD Donaldom Trampom.