Parada pobede u Moskvi, među učesnicima i gardisti Vojske Srbije

Svet 24. jun 202010:16 > 10:24
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Uvek se mora pamtiti da je sovjetski narod pobedio nacizam i evropske narode oslobodio od osvajača, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede u čast 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

„Sovjetski narod je okončao stravični Holokaust, spasao svet od fašizma. Nemoguće je zamisliti šta bi se sa svetom dogodilo da nije bilo Crvene armije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je izjavio da je Rusija spremna za dijalog i saradnju o najaktuelnijim međunarodnim pitanjima, kao što je stvaranje novog zajedničkog sistema bezbednosti.

Izvor : Tanjug via Sergey Pyatakov/Host photo agency

„Otvoreni smo za dijalog i saradnju o najaktuelnijim međunarodnim pitanjima. Među njima je stvaranje zajedničkog sistema bezbednosti neophodnom savremenom svetu koji se munjevito menja“, rekao je Putin.

Naveo je da Rusija danas, kada je planeta suočena sa izazovom, posebno oseća koliko veliku vrednost ima čovek i koliko je važno jačanje prijateljstva i poverenja među narodima.

„Samo zajedno možemo da zaštitimo svet od opasnih pretnji“, poručio je Putin.

Izvor : Tanjug / AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Naveo je da Rusija nikada neće zaboraviti doprinos saveznika u Drugom svetskom ratu i da poštuje podvig boraca svih država članica antihitlerovske koalicije.

Vojnoj paradi na Crvenom trgu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednici Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana.

U paradi učestvuju oružane snage 13 zemalja, među kojima i 75 gardista Vojske Srbije.

Izvor : TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle parade za na Crvenom trgu, da je važno čuvati istinu o Drugom svetskom ratu i o borbi srpskog naroda protiv fašizma.

„Ponosan sam na naše gardiste, koji su bili sjajni i neverovatan je osećaj kada se Crvenim trgom vijori srpska zastava i prolaze naši vojnici. Hvala našim ruskim prijateljima i predseniku Putinu“, rekao je Vučić.