Tusk: EU ne može da primi sve migrante

Svet 18. maj. 201509:53 > 09:54
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Virginia Mayo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može da primi sve migrante koji doplove do njenih obala i da će morati da osmisli novu politiku njihovog odvraćanja kako bi se rešio taj problem.

„Ja sam realističan i mislim da pre svega moramo da osmislimo novu politiku odvraćanja migranata, odnosno politiku njihovog slanja nazad kući“, rekao je Tusk u intervjuu za poljski list „Polska tajms“, a preneo je Rojters.

„Na odgovoran način možemo da govorimo o prihvatu samo jednog ograničenog broja migranata. Oni koji kažu ‘hajde da otvorimo širom vrata’ su cinični, pošto znaju da to nije moguće“, istakao je predsednik Evropskog saveta.

Niz brodoloma u Sredozemnom moru, u kojima su se utopile stotine migranata sa severa Afrike kad su u prenatrpanim i nebezbednim brodovima pokušali da dođu do evropske obale, usmerile su međunarodnu pažnju na pitanje migracije u Evropi.

Evropska komisija planira da do kraja godine uvede mere kako bi obezbedila da se teret prihvata migranata pravedno raspodeli među članicama EU, a među merama će biti uvođenje obavezujuće kvote za prihvat izbeglica, bazirane na ekonomskom stanju i broju stanovnika članice.