Malala diplomirala na Oksfordu

Svet 19. jun 202015:09 > 15:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Afolabi Sotunde

Godine 2012. talibani su pokušali da je ubiju kada se vraćala kući iz škole u Pakistanu. Malala Jusufzai, svetski simbol borbe za pravo na obrazovanje, obavila je da je diplomirala na Univerzitetu Oksford.

„Teško mi je reći koliko sam srećna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oksfordu”, objavila je mlada 22-godišnjakinja na Tviteru. Uz poruku je objavila je i fotografije na kojima se vidi kako slavi uz kolače s rodbinom.

„Ne znam šta ću sada. Za sada će to biti Netflix, čitanje i spavanje”, dodala je.

Malala je na prestižan univerzitet primljena 2017. nakon što je završila srednju školu u Birmingemu. U tom je gradu 2012. pronašla utočište sa svojom porodicom nakon talibanskog napada u kojem je bila teško povređena.

Malala je svoju borbu započela 2007. kada su talibani nametnuli svoju vladavinu u njenoj dolini Svar, do tada mirnom turističkom području.

S 11 godina, ta ćerka direktora škole i nepismene majke vodila je blog na BBC-jevoj stranici na jeziku urdu. Pod pseudonimom Gul Makai, u njemu je pisala o strahu koji vlada u njenoj dolini. Došla je na zao glas i talibani su odlučili  da je eliminišu, optuživši je da širi „zapadnu propagandu“.

S 15 godina dobila je metak u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim je išla u školu u Mingori, u dolini Svat.

Od tada je postala ikona borbe za pravo žena na obrazovanje, a 2014, sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir.