Vrhovni sud SAD blokirao Trampovu odluku o deportaciji

Svet 18. jun 202022:39 > 22:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Al Drago

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je odluku administracije predsednika Donalda Trampa koja je ukinula program DACA, program zaštite mladih od deportacije, uglavnom iz Latinske Amerike, koji su u SAD ušli ilegalno kao deca, ali su se školovali u SAD i dobili radne dozvole, ali ne i državljanstvo.

Sud je odlučio sa pet glasova za poništavanje odluke administracije i sa četiri glasa protiv.

Sud je ocenio kao „proizvoljnu“ i „hirovitu“ odluku Trampove administracije da okonča program zaštite migranata mlađih od 30 godina od proterivanja iz SAD.

Taj program je uveo prethodnik Donalda Trampa – Barak Obama.

Ti mladi, oko 700.000, nazvani su „sanjarima“ (Dreamers), ilegalno su došli u SAD.

Presuda ne sprečava predsednika Trampa da pokuša ponovo da zatvori program, ali se, kako navodi Rojters, to se najverovatnije neće desiti pre izbora 3. novembra u kojima Tramp traži drugi četvorogodišnji mandat.

Tramp je nakon odluke suda na Tviteru napisao: „Te užasne i ispolitizirane odluke Vrhovnog suda su pucanj iz sačmarice u lice ljudi koji sebe ponosno zovu republikancima ili konzervativcima. Treba nam više pravde ili ćemo izgubiti naš 2. amandman i sve drugo”.

Bivši predsednik SAD Barak Obama kreirao je program DACA nakon što Kongres nije uspeo da donese dvostranačko zakonodavstvo koje bi preradilo američku imigracijsku politiku i ponudilo zaštitu za imigrante poznate pod nazivom „Drimersi“, koji je proizašao iz naziva zakona o imigraciji, prenosi Radio Slobodna Evropa.