Gradonačelnik Londona smanjio sebi platu zbog pandemije

Svet 17. jun. 202013:52 > 13:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yui Mok/Pool

Gradonačelnik Londona Sadik Kan saopštio je da je smanjio svoju platu za 10 odsto zbog pandemije i pozvao britansku vladu da podrži lokalne vlasti kako bi se izbeglo smanjenje javnih usluga.

Kan, čija je godišnja plata 152.734 funti (170.000 evra), takođe je zamrznuo plate svog tima od 15 članova, dok britanska prestonica rizikuje da u naredne dve godine ima manji budžet za 493 miliona funti (550 miliona evra).

„Kovid-19 je imao razorni uticaj na javne finansije Londona, koje su bile sjajne pre pandemije“, naveo je u saopštenju Kan.

Prihodi londonskog transportnog operatera (TfL) su tokom pandemije opali za više od 90 odsto, a prihodi od poreza su se urušili zato što brojna domaćinstva i firme više nisu u stanju da ih plaćaju. 

Sadik Kan je upozorio i da će bez podrške vlade biti neophodna smanjenja budžeta policije, vatrogasaca i javnog prevoza.

„Ovo je najgori trenutak za povratak na mere štednje – upravo kada moramo da ulažemo u oporavak u Londonu“, ocenio je on i istakao da su lokalne samouprave širom Velike Britanije suočavaju sa istim finansijskim izazovima.

Škotska vlada je početkom juna takođe upozorila na „duboke rezove“ javnih usluga ukoliko ne bude mogla da poveća kapacitet zaduživanja u cilju suočavanja sa krizom.

Britanska vlada je sredinom maja obezbedila 1,6 milijardi funti TfL kako bi sprečila smanjenje saobraćanja autobusa i metroa u zamenu za povećanje cene karata.

Lokalni izbori je trebalo da budu održani u maju, ali su zbog pandemije pomereni na 2021. godinu.