Ulični trgovci i seksualne radnice u Zimbabveu na ulicama uprkos merama

Svet 17. jun 202012:17 > 12:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Philimon Bulawayo

Seksualne radnice u Zimbabveu, kao i drugi ulični trgovci prisiljeni da nedeljama ostanu kod kuće bez ikakvih izvora zarade, počele su da krše mere ograničenja uvedene zbog pandemije koronavirusa i da se vraćaju na ulice.

Rizikujući hapšenje i infekciju, mnoge rade popodne jer su neki klijenti kod kuće tokom noćnog policijskog časa.

Mlada žena koja doziva klijente na ulici u vreme ručka bila je nezamislive scene kada je Zimbabve krajem marta prvi put uveo mere ograničenja uz angažovanje snaga bezednosti.

Kada je zatvaranje počelo, seksualne radnice bile su prinudjene da obustave posao, navode u lokalnoj organizaciji „Pow Wow“ koja zastupa njihova prava i koja im je za vreme pandemije obezbedjivala hranu, sapun i sredstva za čišćenje kako bi sastavile kraj s krajem.

Vlada Zimbabvea je ublažila mere ograničenja kako bi se otvorila preduzeća, ali to nije pomoglo mnogim gradjanima koji preživaljavaju od prodaje robe na ulicama, što je i dalje zabranjeno.

Kako bi preživeli, mnogi ulični trgovci ignorišu propise i ponovo prodaju robu po ulicama, dok seksualne radnice kažu da ne mogu da propuste priliku iako su mnoge promenile raspored.

Neke sada rade popodne jer smatraju da je tada veći promet, dok druge i dalje rade noću jer, iako je manje klijenata, manje je i policije.

Ustavni sud Zimbabvea je 2015. godine zabranio policiji da hapsi žene po ulicama zbog prostitucije, ali one sada mogu biti uhapšene zbog kršenja mera ograničenja tokom pandemije, navode iz policije i dodaju da je od aprila uhapšeno oko 60.000 ljudi zbog kršenja mera i da „dobar broj njih“ čine seksualne radnice.

Kao i mnogi ulični trgovci, seksualne radnice podmićuju policiju na mnogim mestima kako bi ušle u grad Harare, a u izveštaju Foruma za ljudska prava u Zimbabveu pojavio se i podatak da trgovci plaćaju policiji i do pet dolara dnevno kako bi izbegli hapšenje.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.