Protest medicinara u Parizu, policija ispalila suzavac

Svet 16. jun 202017:12 > 17:13
Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Francuski policajci ispalili su suzavac na učesnike demonstracija zdravstvenih radnika u Parizu, javio je reporter Rojtersa sa lica mesta.

Policija u oblasti Pariza objavila je na Tviteru video-snimke na kojima se vide maskirani demonstranti kako prevrću automobil i gađaju policajce kamenjem.

„Nasilne grupe pokušavaju da ometaju mirne demonstracije zdravstvenih radnika“, navodi se u objavama policije.

Nekoliko hiljada lekara, medicinskih sestara i negovatelja okupilo se u nekoliko gradova u Francuskoj zahtevajući više sredstava za javne bolnice i ceo zdravstveni sistem kako je obećao predsednik Emanuel Makronu jeku epidemije koronavirusa.

Na poziv desetak sindikata predvidjeno je 220 protestnih skupova tokom dana.

Medicinsko osoblje navodi da se tokom pandemije korona virusa od kojeg je u Francuskoj od marta umrlo 30.000 ljudi, pokazalo pogoršano stanje zdravstva koje traje godinama.

Predsednik Makron je tokom epidemije koronavirusa obećavao pokretanje velikog plana investicija u zdravstvo i povećanje plata osoblju.

U Parizu su se medicinskom osoblju danas priključili pripadnici pokreta „Žuti prsluci“ i kod Ministarstva zdravlja razvili transparent „Treba hitno reagovati“, a neki su imali antirasističke transparente „Black lives matter“.