Muškarac se zapalio ispred parlamenta u Varšavi

Svet 16. jun 202016:18 > 16:23
Izvor: AFP/WOJTEK RADWANSKI

Ispred Sejma poljskog parlamenta u Varšavi, na mestu gde obično poslanici odgovaraju na pitanja novinara, u utorak popodne se polio zapaljivom tečnošću i uz uzvike "U ovoj zemlji nema pravde" zapalio jedan 48-godišnji Poljak. Policajci su uspeli da ga spasu i muškarac je prevezen u bolnicu.

Muškarac je ispred Sejma došao biciklom, prišao novinarima ispred ulaza u donji dom poljskog parlamenta, pitao ima li tu istraživačkih novinara i kada je dobio odgovor otišao je do obližnjeg spomenika, polio se zapaljivom tečnošću i zapalio, javlja poljska privatna televizija Polsat.

„Četrdesetosmogodišnjaka kao živu buktinju primetili su policajci u patroli. Uz pomoć očevidaca ugasili su odeću na muškarcu, pružili mu prvu pomoć i predali su ga lekarima hitne pomoći. Na policajce je vikao da u ovoj zemlji nema pravde“, rekao je dnevniku Gazeta viborča portparol lokalne policije Robert Šumjata.

Lekari su saopštili da život muškarca koji je pokušao samoubistvo nije u opasnosti, a očevici su uvereni da ga je spasila brza reakcija policajaca koji su sa njega strgli zapaljenu odeću.

Za sada nije poznato šta je ovog Poljaka navelo na takvu vrstu protesta, jer kod sebe nije imao nikakve letke ni oproštajno pismo.