Šefica policije Atlante podnela ostavku zbog ubistva Afroamerikanca

Svet 14. jun 202008:20 > 08:25
Izvor: REUTERS/Elijah Nouvelage

Načelnica policije Atlante podnela je ostavku pošto je policija upucala Afromerikanca tokom pokušaja njegovog hapšenja, gradonačelnica tog grada na jugu SAD.

Gradonačelnika Kejša Lens Botoms izjavila je da je načelnica policije Erika Šilds bila na čelu policije više od 20 godina i da je podnela ostavku odmah posle incidenta.

POVEZANE VESTI

„Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti“, rekla je gradonačelnica na konferenciji za novinare.

Hapšenje Afroamerikanca Rejšarda Bruksa (27) dogodilo se u petak uveče. Bruks je zaspao u automobilu dok je čekao u redu ispred restorana brze hrane. Uprava restorana je pozvala policiju pošto je Bruksovo vozilo blokiralo druge automobile u redu.

On se u alkoholisanom stanju potom opirao hapšenju i pokušao da pobegne. Policajac je pucao u Bruksa dok je bežao. Bruks je u bolnici podlegao povredama.

Posle toga se ispred restorana okupilo oko 150 ljudi, među kojima i članovi Bruksove porodice. 

Incident se dogodio usred velikih tenzija u američkom društvu posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privođenja. To ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijskog nasilja širom SAD i u svetu.