Francuska u ponedeljak otvara granice za državljane većine članica EU

Svet 13. jun 202017:51 > 17:53
Izvor: Reuters/Benoit Tessier

Francuska će u ponedeljak otvoriti granice za državljane većine članica Evropske unije, kao i za državljane Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švajcarske, Monaka, San Marina, Andore i Vatikana.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da će državljani tih zemalja moći da uđu u Francusku bez negativnog testa na kovid-19, a neće imati ni obavezu odlaska u karantin, prenosi Politiko. Državljanima Španije ulazak u Francusku bez uslova biće omogućen od 21. juna, jer tog dana španska vlada ukida restriktivne mere.

Državljani Velike Britanije moći će da ulaze u Francusku od ponedeljka, ali će morati da idu u dvonedeljni karantin, što je recipročna mera, s obzirom da je britanska vlada odlučila da je karantin obavezan za državljani članica Evropske unije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da će, u skladu sa preporukama Evropske komisije, od 1. jula početi da se ukida zabrana ulaska za državljane evropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Dodaje se da će ulazak u Francusku prvo biti dozvoljen studentima koji se školuju u Francuskoj.

Francuska je, kao većina evropskih zemalja, zatvorila granice sredinom marta, kada su uvedene brojne restriktivne mere za sprečavanje širenja epidemije kovida-19.