Međunarodni krivični sud osudio sankcije SAD za osoblje tog suda

Svet 12. jun 202023:17 > 23:20
Podeli:
Izvor: Reuters/Jerry Lampen

Međunarodni krivični sud osudio je odluku administracije američkog predsednika Donalda Trampa da odobri sankcije protiv sudskog osoblja, rekavši da je to "neprihvatljiv pokušaj uplitanja u vladavinu prava i sudske postupke".

Izvršna odluka američkog predsednika Donalda Trampa da odobri sankcije protiv osoblja MKS koje istražuje američke trupe i zvaničnike obaveštajnih službi i pripadnike savezničkih država, uključujući Izrael, zbog mogućih ratnih zločina u Avganistanu, saopštena je juče.

Trampova naredba blokirala bi finansijsku imovinu zaposlenih u sudu i zabranila im ulazak u SAD, kao i članovima njihovih porodica.

POVEZANE VESTI

Sud, koji ima 123 države članice, saopštio je da „stoji čvrsto iza svojih zvaničnika i osoblja ostajući nepokolebljiv u svojoj posvećenosti nezavisnom i nepristrasnom izvršavanju mandata koji mu dodeljuje Rimski statut utvrdjen u osnivačkom ugovoru“. 

U saopštenju se navodi da napad na sud u Hagu takođe predstavlja „napad na interese žrtava zločina i za mnoge kojima predstavlja poslednju nadu u pravdu“.

Haški sud je osnovan 2002. godine za krivično gonjenje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i genocida na mestima gde se počinioci inače ne mogu suočiti sa pravdom.

SAD nikada nisu bile članice MKS.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je juče Tribunal „kengurskim sudom“ koji je bio neuspešan i neefikasan u procesuiranju ratnih zločina.

Rekao je da će Sjedinjene Države kazniti zaposlene u MKS za bilo kakvu istragu ili gonjenje Amerikanaca u Avganistanu i dodao da bi im se moglo zabraniti i gonjenje Izraelaca zbog navodnih zlostavljanja nad Palestincima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je juče da je „vrlo zabrinut“ zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da odobri uvođenje sankcija protiv svih zvaničnika MKS suda uključenih u istrage oko aktivnosti američkih snaga.

On je rekao da će EU razmotriti sve impllikacije te odluke i da će se o tome razgovarati na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, koji će održati video konferenciju u ponedeljak 15. juna, a predviđen je i razgovor sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, prema navodima diplomatskih izvora.

Borel je rekao da EU snažno podržava MKS, jer je on odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju međunarodne pravde i represiji najtežih međunarodnih zločina.