Na Kopakabani simbolični grobovi za umrle od koronavirusa u Brazilu

Svet 12. jun 202011:16 > 11:31
Izvor: REUTERS/Pilar Olivares

Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Kopakabani u Rio de Žaneiru kao simbolični podsetnik na hiljade Brazilaca koji su umrli od Covid-19, ali i da osude ono što nazivaju "nesposobnošću" vlasti u nošenju s pandemijom.

Deset redova rupa iskopano je u pesku ispred legendarnog hotela Copacabana Palace. Ispred svake postavljen je crni krst sa brazilskom zastavicom.

„Ovo je protest protiv niza grešaka koje čini savezna vlada u nošenju s humanitarnom krizom u Brazilu“, na Tviteru je napisala  nevladina organizacija „Rio de Paz“, osnovana s ciljem borbe protiv nasilja u gradu.

Vizuelni efekat podseća na slike s raznih mesta u svetu gdje je koronavirus izazvao ubrzano kopanje svežih grobova – posebno u amazonskom gradu Manausu na severu Brazila.

„Ovde smo reprodukovali, u simulaciji razglednice iz Rija, ono što vidimo na našim grobljima“, AFP-u je rekao Antonio Karlos Kosta, predsednik „Rio de Paz“.

REUTERS/Pilar Olivares

„Ovde smo da zahtevamo promenu ponašanja predsednika države, koji mora razumeti da se naša nacija suočava s najtežim trenutkom u svojoj istoriji“, rekao je. „Ova pandemija pogoršala je društvene nepravde i nesposobnost javnih institucija“, dodaje.

Desničarski predsednik Žair Bolsonaro umanjio je nivo pandemije, nazvavši Covid-19 gripom.

Dok se Bolsonaro zalaže za pokretanje ekonomske aktivnosti, virus nastavlja da se širi u zemlji gde je umrlo gotovo 40.000 ljudi, a zaraženo je više od 800.000, u populaciji od 210 miliona.