Kadirov siromašnim mladoženjama daje novac za kupovinu mlade

Svet 12. jun. 202010:49 > 10:50
Podeli:
Izvor: AFP/STR

Čečenski lider Ramzan Kadirov nudi pomoć muškarcima koji zbog pandemije koronavirusa ne mogu tradicionalno da "isplate mlade", prenosi BBC pisanje lokalnih medija.

Prema starom običaju, od mladoženja se na venčanju zahteva da isplate novac mladi ili njenim rođacima. Ali zbog nepovoljnog uticaja pandemije koronavirusa na privredu, mnogi muškarci u Čečeniji ne uspevaju da sakupe novac za „urdu“.

Zbog toga, lider Čečenije Ramzan Kadirov nudi novac onima koji se muče da ga sakupe.

On je „obezbedio novac za 207 mladoženja koje je karantin finansijski oštetio“, prenosi ruska agencija RIA novosti, navodi BBC. Svaki od mladoženja će dobiti 50.000 rubalja, što je oko 630 evra. Novac je odvojen iz humanitarnog fonda nazvanog po Kadirovom ocu Ahmatu.

Grozni TV, glavna televizijska stanica u Čečeniji, prenosi da je već počela isplata novca za mlade. Emitovan je prilog u kom se vidi devojka kako prima novac, dok je u pozadini na zidu okačen portret Kadirova.

Tradicionalna čečenska venčanja su sinonim za raskoš, ali koronavirus je promenio njihov izgled do neprepoznatljivosti, prenose lokalni mediji.

Venčanja su zabranjena početkom aprila i, iako je zabrana ukinuta 25. maja, neke od mera su ostale na snazi.