Zbog komentara o antirasističkim protestima, Faraž izgubio emisiju na radiju

Svet 11. jun 202021:31 > 21:41
Izvor: REUTERS/Suzanne Plunkett

Britanski evroskeptik Najdžel Faraž izgubio je svoju dnevnu emisiju na nacionalnom radiju LBC, zato što je uporedio čupanje spomenika trgovca robova prilikom antirastitičkih demonstracija u Engleskoj sa delovanjem talibana.

Ta radio stanica je preko Tvitera objavila da je posle razgovora Najdžel Faraž odlučio odmah da se povuče sa LBC-ija. Kako je navedeno, kontakt sa vođom Bregzit partije i bivšim šefom antiimigracionog pokreta Ukip je ostvaren vrlo brzo. 

„Najdžel Faraž Šou“, dvosatna emisija koja se emituje pet puta nedeljno će biti ukinuta pošto je njen animator, ljubitelj provokacija i iznenađenja napravio komentare ocenjene kao deplasirane za vreme jedne televizijske emisije prošlog vikenda. Upitan o antirasističkim demonstrantima, koji su u nedelju isčupali, a zatim bacili u reku u Bristolu statuu Edvarda Kolstona, trgovca afričkih robova koji je živeo u 17. veku, Faraž je te akcije poredio sa talibanima koji su 2001. digli u vazduh stare statue Bude u Afganistanu.

„Talibani vole da dižu u vazduh i uništavaju istorijske spomenike iz neke druge epohe sa kojom se oni ne slažu“, rekao je Faraž u televizijskom intervjuu što je izazvalo brojne reakcije. „To što smo videli ovog vikenda je najgori primer zakona naroda“, dodao je on.

Ta akcija je pokrenula raspravu na nivou zemlje o budućnosti drugih spomenika ; koji se smatraju simbolima britanske kolonijalističke prošlosti.

Učesnici protesta protiv policijske brutalnosti u Bristolu su iščupali spomenik trgovcu robljem Kolstonu, vukli ga ulicama i na kraju je bacili u reku Ejvon. Sve se to odvijalo uz odobravanje okupljenih. Faraž za sada nije komentarisao svoj odlazak sa radija.

U Tviter poruci jutros 56-ogodišnji Faraž prosledio je video koji pokazuje napad na dva policajca u Londonu, što je osudilo ministarstvo spoljnih poslova, a Faraž je u komentaru napisao da je to „rezultat mržnje prema policiji“.