Brisel zabrinut zbog američkih sankcija Međunarodnom krivičnom sudu

Svet 11. jun 202021:09 > 21:16
Podeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je "vrlo zabrinut" zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da odobri uvođenje ekonomskih sankcija protiv svih zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda uključenih u istrage oko aktivnosti američkih snaga.

„Objava da je predsednik Donald Tramp potpisao ukaz odobravajući američke sankcije protiv zaposlenih u Međunarodnom krivičnom sudu uključenih u bilo koju istragu oko aktivnosti američkih snaga, možda o ratnim zločinima u Avganistanu, jako zabrinjava“, rekao je Borel. 

On je rekao da će EU razmotriti sve impllikacije te odluke i da će se o tome razgovarati na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, koji će održati video konferenciju u ponedeljak 15. juna, a predviđen je i razgovor sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, prema navodima diplomatskih izvora.

Borel je rekao da EU snažno podržava Međunarodni krivični sud, čije sedište je u Hagu, jer je on odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju međunarodne pravde i represiji najtežih međunarodnih zločina.

Tramp je odobrio uvođenje ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svim zaposlenima u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS)koji bez saglasnosti SAD vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obaveštajne zvaničnike oko mogućih zločina u Avganistanu, saopštila je Bela kuća.

„Uprkos brojnim pozivima SAD i naših saveznika za reformu, Međunarodni krivični sud nije ništa uradio da se reformiše i nastavlja da sprovodi politički motivisane istrage protiv nas, ili naših saveznika, među kojima i Izrael“, rekao je portparol američkog predsednika u saopštenju, preneo je ranije Frans pres.