Ponovo pregovori o ujedinjenju Kipra

Svet 15. maj. 201521:11 > 21:12
Podeli:
Izvor: Wikipedia

Lideri Kipra i tamošnje turske zajednice istakli su da je neophodan "neumoran rad" na postizanju sporazuma o ponovnom ujedinjenju te ostrvske države, saopštile su UN koje pomažu obnovljene pregovore o okončanju četrdesetogodišnje podele izazvane turskom okupacijom severne trećine Kipra.

Predsednik Republike Kipar, Nikos Anastasijadis i novoizabrani vođa kiparskih Turaka, Mustafa Akindži sastali su se na aerodromu u Nikoziji u potrazi za rešenjem najdužeg evropskog konflikta. „U klimi kojom prevladava optimizam, a ohrabreni ovim raspoloženjem koje raste širom ostrva, dva lidera su podvukla da su nepokolebljivo voljna da dođu do prihvatljivog dogovora“, kazao je posrednik UN u pregovorima Espen Bart.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene tetitorije povuče okupacione trupe.

Prošlomesečna pobeda Mustafe Akindžija na izborima u turskom delu, kao umerenog kandidata, probudila je nadu u postizanje sporazuma.