Telo Flojda stiglo u Hjuston, u Mineapolisu odlučili da rasformiraju policiju

Svet 08. jun. 202019:08 > 19:33
Podeli:
Izvor: Printscreen / CNN

Dve nedelje nakon ubistva, telo Džordža Flojda stiglo je u Hjuston. Nakon višesatnog bdenja, on će sutra biti sahranjen uz svoju majku. Posle jedanaest dana masovnih protesta, fokus rasprave u Americi prebacio se na pitanje reforme policijskog sistema. Na prvi korak odlučilo se gradsko veće Mineapolisa.

POVEZANE VESTI

Većina članova gradskog veća Mineapolisa, u kojem je ubijen Džordž Flojd, izglasali su odluku bez presedana. Lokalna policija će se rasformirati.

O novom modelu policije izjasniće se svi građani.

„Ovde smo jer je Džordža Flojda ubila policija Mineapolisa. Ovde smo jer je u Mineapolisu i u gradovima širom Sjedinjenih Država jasno da naš sistem rada policije ne čuva naše zajednice. Naši napori za postepenu reformu su propali. Naše opredeljenje je da učinimo ono što je potrebno da svaki član naše zajednice ostane siguran i da kažemo istinu da policija u Mineapolisu to ne čini“, rekla je Liza Bender, član Gradskog saveta Mineapolisa.

Američki ministar pravosuđa smatra, kako je reforma koju je započela Trampova administracija težak zadatak, ali da se ide napred. Tvrdi kako je za to najbolji primer vojska, koja je nekada bila rasistička institucija, a sada svima pruža jednake mogućnosti. Policija sada prolazi sličan proces, tvrdi Viliam Bar.

„Mislim da u SAD-u postoji rasizam, ipak ne mislim da je naš sistem primene zakona sistematski rasistički. Ipak, razumem nepoverenje afroameričke zajednice s obzirom na istoriju ove zemlje“, napominje Bar.

Predsednik Tramp juče je doneo odluku o povlačenju Nacionalne garde iz Vašingtona. Ali izvođenje rezervne vojske na ulice, u predizbornoj godini, koštao ga je čak sedam posto pada u rejtingu.

Protesti širom Amerike uglavnom su mirni. U Sijetlu je muškarac automobilom uleteo među demonstrante, otvorio paljbu i ranio jednog muškarca. S druge strane, globalni odjek protesta u Americi otvorio je puno dublja pitanja.

„Ovo su revolucionarna vremena. Kao što je moj otac rekao svojevremeni, revolucionarna vremena znače da će se sistem menjati. Tako da sam ohrabrena onim što viđamo širom sveta“, rekla je Bernis King, ćerka Martina Lutera Kinga Mlađeg.

A ispod pitanja policijskog nasilja isplivala su ona još teža i bolnija. Pitanja robovlasništva i kolonijalizma.

U Americi su uoči izbora sve glasniji zahtevi za repatrijacijom.

U takvoj atmosferi da nema povratka na staro desetine hiljada građana odaje poslednju poštu Džordžu Flojdu.