Ostavka zbog dva miliona dolara za lizalice koje bi ublažile gorak ukus "leka" za koronu

Svet 08. jun 202009:07 > 09:11
Podeli:
Izvor: Pixabay

Madagaskarska ministarka obrazovanja Ridžasoa Andriamanana bila je primorana da podnese ostavku nakon što je odbijen njen plan o kupovini slatkiša za školarce u vrednosti od 2,2 miliona dolara.

Ministarka je pojasnila kako je smatrala da bi bilo dobro svakom učeniku dati po tri lizalice koje bi ublažile gorak ukus biljnog napitka koji uzimaju jer navodno leči koronavirus.

Lokalni mediji pišu da je bila primorana da otkaže narudžbinu nakon što je predsednik države Andri Radžoelina odbio njen predlog, premda njegova vlada pomenuti napitak promoviše kao lek protiv Covida- 19.

Neke afričke države i dalje uvoze sirup Covid-Organics, verujući da on doprinosi borbi protiv virusa, iako Svetska zdravstvena organizacija izričito tvrdi da nema dokaza o tome da taj biljni sirup leči koronavirus.

Predsednik Radžoelina odbacuje takve kritike jer smatra da je to dokaz snishodljivog stava Zapada prema Africi.

„Da je neka evropska država otkrila ovaj lek, da li bi se toliko sumnjalo u njega? Mislim da ne bi“, rekao je za francuski kanal Frans 24.

I madagaskarska nacionalna Medicinska akademija izrazila je sumnju u efikasnost napitka na bazi divljeg pelina uz objašnjenje da može potencijalno da naškodi zdravlju ljudi.

Na Madagaskaru, jednoj od najsiromašnijih država sveta, do danas su zabeležena 1.052 slučaja zaraze koronavirusom i devet smrtnih ishoda od posledica bolesti.