Vujačić: Tramp pokušava da zaoštri krizu do kraja kako bi podigao šanse na izborima

Svet 03. jun 202017:57 > 18:01
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik SAD Donald Tramp koristi nemire koji su širom Amerike izbili zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, kog su ugušili policajci u Mineapolisu, kako bi svoju bazu podigao na noge i uvećao svoje šanse na predsedničkim izborima u novembru, ocenio je za N1 Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador u SAD i predsednik Foruma za medjunarodne odnose Evropskog porketa u Srbiji.

Vujačić je u Danu uživo TV N1 podsetio da je Tramp imao vrlo loš period tokom ove godine – pandemiju koronavirusa za koju, kako je rekao, optužuje sve druge, a zatim i ekonomski krizu kao posledicu pandemije, zbog koje je 40 miliona Amerikanaca ostalo bez posla.

POVEZANE VESTI

Pre desetak dana Trampove šanse na predsedničkim izborima u novembru bile su minimalne, jer u svim prelomnim saveznim državama protivkandidat iz redova Demokratske stranke Džo Bajden ubedljivo vodi, podsetio je Vujačić i dodao da aktuelni predsednik sada pokušava da zaoštri krizu do kraja, ne bi li podigao svoje šanse koje mu polako cure.

„Tramp pokušava da svoju bazu, belu osiromašenu Ameriku ozlojeđenu globalizmom, podigne na noge i da se poziva na red i zakon, da se predstavi kao čvrsta ruka koja će to da sredi“, ocenio je gost Dana uživo.

Podsetio je izraz „red i zakon“ u javni govor uveo predsednik Ričard Nikson 1968. godine, kada su izbili nemiri zbog ubistva Martina Lutera Kinga. Reč je o implicitno rasističkoj poruci i Tramp je danas upućuje rasističkoj beloj manjini, naveo je sagovornik N1 istovremeno ističući da postoji i tiha većina kojoj se ne dopada da gleda kako neko pljačka i pali gradove.

Treba međutim jasno razjasniti šta se stalno zbivca, jer se nasilje ne dešava u svim gradovima, postoje mesta gde su demonstracije potpuno mirne ili gde demonstranti brane policiju i prodavnice od nasilnika, ali u središtu medija je uvek ono najgore, primetio je Vujačić.

Vujačić nema dilemu da je povod za proteste nataloženi rasizam koji u Americi ima duboke istorijske korene. Mnogo toga je učinjeno za crnačku manjinu od 1964. godine, kada je Džonson potpisao Zakon o građanskim pravima, i položaj crnaca se od tada drastično poboljšao, ali nedovoljno, istakao je on.

„Nije stvar ista kao pre 50 godina, ali verovatno jeste ista kao pre 20“, konstatovao je nekadašnji ambasador Srbije u SAD.

Komentarišući najave Trampove najave da bi mogao da upotrebi vojsku protiv demonstranata, Vujačić je rekao da bi to bila katastrofa i podsetio je da je vojnu policiju poslednju put upotrebio Džordž Buš stariji 1992. godine, nakon što je nekoliko policajaca pred kamerama tuklo Rodnija Kinga, nakon čega su izbili veliki neredu u Los Anđelesu.

„Buš stariji je doveo vojnu policiju, i to je dosta ružno delovalo, i verovatno ga je politički koštalo“, naveo je.

Ocenio je i da demokrate nisu bile dovoljno vidljive tokom nemira u SAD, ali da su se rano ujedinili oko Bajdena kao predsedničkog kandidata, te da kako se izborna trka bude razvijala, očekuje i da Barak Obama bude aktivno uključen u kampanju.