London i Brisel u potrazi za izlaskom iz zastoja u dogovorima o odnosima

Svet 02. jun 202017:35 > 17:37
Podeli:
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Pregovori Londona i Brisela o odnosima posle Bregzita nastavljeni su preko video linka bez velike nade za proboj uprkos pritiska rokova, posle usporavanja zbog pandemije koronavirusa koja je mobilisala svu energiju dve strane.

Ocenivši situaciju kao „ozbiljnu“ pregovarač EU Mišel Barnije je u listu Mond pozvao Britance da pokažu „više realizma“. On im zamera da pokušavaju da dobiju neku vrstu najboljeg od trgovinskih sporazuma koje je London imao sa EU u prošlosti bez davanja kontra ustupaka.

„Ono što ne možemo da prihvatimo su zahtevi EU koji bi značili da mi predamo naša prava nezavisne države. Mi želimo jedan osnovni sporazum na osnovu onoga što je EU dala drugim zemljama“, naveo je Dauning strit.

Posle tri runde pregovora od početka marta, otprilike jedna runda mesečno, razlike su i dalje ogromne. Izbijaju i tenzije poput nedavne razmene oštrih pisama izmedju Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Frosta.

Situacija je dalje zakomplikovana pandemijom koronavirusa zbog koje oko sto pregovarača sa obe strane rade preko video veze u nastojanju da dodju do sporazuma do kraja godine.

Barnije smatra da nova runda pregovora, koja je počela danas popodne i koja će trajati do petka pre podne, treba da omogući da se vidi da li će Velika Britanija napustiti unutrašnje tržište i carinsku uniju, sa ili bez dogovora sa EU.

Dokle se stiglo treba da se proceni krajem juna prilikom sastanka na visokom nivou između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i britanskog premijera Borisa Džonsona.

London je ranije taj datum odredio kao granicu preteći da neće nastaviti pregovore ako se ne ostvari dovoljan napredak. Međutim to je bilo pre šoka pandemije, koja je uvela Evropu u istorijsku recesiju.

Za Brisel odnosi sa Londonom posle razlaza 31. januara, su otišli u drugi plan naspram hitnosti podsticaja privrede posle mera zbog koronavirusa.

Stručnjak Anan Menon ocenio je da se ne može mnogo očekivati od nove runde pregovora, ali da ne veruje da će Britanci prekinuti pregovore ako nema napretka pošto se situacija potpuno promenila sa virusom.

London ipak treba da se izjasni pre kraja juna o mogućem traženju odlaganja kraja prelaznog perioda, na godinu dana ili dve. Prelazni period se završava 31. decembra, a Britanija je više puta isključila mogućnost da će tražiti da se on produži, čak i ako EU to bude tražila.