Komesarka UN: Pandemija i protesti istakli endemsku rasnu diskriminaciju u SAD

Svet 02. jun. 202016:24 > 16:24
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dean Purcell/New Zealand Herald via AP

Pandemija i protesti zbog smrti Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu ističu "endemsku rasnu diskriminaciju" u SAD, ocenila je Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele.

„Taj virus otkriva endemske nejednakosti koje su suviše dugo ignorisane“, ocenila je u saopštenju komesarka Bačele i dodala da su protesti zbog smrti Flojda istakli „ne samo policijsko nasilje nad obojenim osobama, već i nejednakost u oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i endemsku rasnu diskriminaciju“.

Američki predsednik Donald Tramp je obećao uspostavljanje reda u SAD gde se u više gradova održavaju protesti zbog smrti ovog Afroamerikanca, i zapretio da će upotrebiti vojsku.

Tramp je suočen sa najozbiljnijim gradjanskim protestima tokom svog mandata, pošto na stotine hiljada Amerikanaca demonstrira zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo Derek Čuvin kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

Problemi diskriminacije kombinovani sa nejednakošću vezano za koronavirus „potvrđuju se u različitoj meri u brojnim drugim zemljama“, ukazala je Bačeleova.

„Statistika pokazuje poražavajući uticaj koronavirusa na stanovništvo afričkog porekla, kao i na etničke manjine u nekim zemljama, uključujući Brazil, Francusku, Veliku Britaniju i SAD“, navela je komesarka UN.

Mišel Bačele je takođe podsetila da je stopa smrtnosti pozitivnih na koronavirus dva puta veća kod Afroamerikanaca nego u ostalim zajednicama u SAD.