Sud odbacio žalbu, kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

Svet 15. maj. 201508:06 > 09:38
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ranko Cuković

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao uskoro biti izručen Hrvatskoj pošto mu je australijski Vrhovni sud odbacio žalbu, objavili su mediji u toj zemlji.

Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, napade na civile tokom 1991. i 1992., trenutno se nalazi u zatvoru Parklea. Kako prenosi ABC News, Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim ako ne interveniše australijska vlada.

Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje.

Veći deo od tih osam godina proveo je u zatvoru, a prošle godine Vasiljković je uspeo da prolongira svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je sudija australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka, suprotnih ženevskoj konvenciji.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je u januaru dopis Australiji u kojem moli njihove vlasti da Vasiljkovića ne izruče.