U Kongo se, uz epidemiju korone i malih boginja, vratila i ebola

Svet 01. jun 202021:56 > 21:59
Izvor: REUTERS/Baz Ratner/Files

Zdravstvene vlasti Konga saopštile su da je na severu zemlje izbila epidemija ebole i da su od do sada registrovanih šest slučajeva preminule četiri osobe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Ističe se da se radi o potencijalno velikoj opasnosti, jer se Kongo već bori sa trenutno najvećom svetskom epidemijom malih boginja, kao i sa pandemijom koronavirusa.

Vlada Konga se spremala da proglasi kraj epidemije ebole na istoku zemlje, gde su od avgusta 2018. godine od te bolesti preminule najmanje 2.243 osobe, preneo je AP.

Mistar zdravstva Konga Eteni Longondo rekao je da su četiri osobe preminule 18. maja, ali su tek juče stigli rezultati testiranja koji su potvrdili da se radi o eboli.

Ovo je 11. epidemija ebole otkako se ta bolest pojavila u Kongu 1976. godine. Prethodna epidemija pre dve godine odnela je 33 života, jer je veoma brzo stavljena pod kontrolu.

U sedam od 25 pokrajina Konga registrovano je više od 3.000 obolelih od koronavirusa, a do sada su od te bolesti preminule 72 osobe.

Najveći problem, međutim, Kongo ima sa epidemijom malih boginja koja je izbila prošle godine i još se ne smiruje. Obolelo je 369.520 ljudi, a umrlo je 6.779 osoba.