Krstić o situaciji u SAD: Pretpostavka da je slučajeva više, ali nemamo snimke

Svet 01. jun 202017:09 > 17:10
Podeli:
Izvor: N1

"Zasigurno ih je mnogo slučajeva koji nisu vidljivi, pre sedam godina osnovan je politički pokret "Black lives matter", koji pokušava da ukaže na činjenicu da se Afroamerikanci tretiraju kao da su apriori krivi, da su građani drugog reda i da se prema njima ne postupa kao prema belcima. Pretpostavka je da je slučajeva više ali nemamo snimke, možda se dešava u policijskim stanicama, pretpostavka je da je cifra stradalih mnogo veća", smatra urednik sajta američki izbori.rs Milan Krstić sa FPN-a.

Krstić je objasnio da rasno pitanje predstavlja dubok problem u mnogim državama SAD i da nije neočekivano što je incident zapalio čitavu Ameriku i što u brojnim gradovima postoje protesti.

„Međutim, protesti su se u nekim segmentima izmakli kontroli i neke grupe koriste vakuum za pljačkanje. Možemo da se setimo 2008. i protesta za Kosovo gde je iskorišćena situacija da se pljačkaju butici. To što postoje takvi demonstranti ne treba da nas navede na činjenicu da protesti nisu legitimni. Postoji duboki problem poverenja rasnih odnosa u SAD, Afroamerikanci smatraju da su ugroženi ponašanjem aparata policije“, rekao je Krstić.

POVEZANE VESTI:

Predavač na FPN-u navodi da postoje tri razloga zašto je smrt Džordža Flojda kap koja je prelila čašu.

„Prvi vrh ledenog brega smo uočili jer je nakon mera socijalnog distanciranja i zatvaranja došlo do stvaranja psihološke situacije i buđenja većeg gneva, druga je stvar ekonomske prirode, 40 miliona Amerikanaca je prijavilo da je bez posla, socijalna frustracija, brojni su nezadovoljni kako je vlast reagovala na pandemiju. Treći faktor je da su podele došle do vrhunca, dubinske po mnogim pitanjima, vođstvo umesto da prevaziđe igra na kartu tih podela, umesto da bude most između dve grupe“, kaže Krstić.

Na pitanje šta se može očekivati u budućnosti, Krstić je rekao da SAD kreću u otvaranje i dodao da će, ukoliko dođe do stabilnih ekonomskih prilika, ovaj pokret početi da slabi.

„Ukoliko bi se desila nova kriza ili rasni incident moglo bi da da novi zamah pokretu koji bi mogao da potraje do izbora u SAD, ne postoji jasna politička artikulacija vođstva protesta, ne postoji jasna ideja, to je heterogena grupa“, objasnio je Krstić.

Demokrate su jedinstvene u stavu i kažu da je incident nedopustiv i da podržavaju pravedne proteste.

„Pitanje je da li bi taj pokret bio vetar u leđa u Bajdenu, on bi morao da bude manje inertan, kritikuje Trampa ali ne predstavlja harizmatični liderski potencijal koji bi poveo protestni talas“, ocenio je.