Uklonjene i blokirane stotine miliona lažnih reklama u vezi sa koronavirusom

Svet 29. maj. 202017:38 > 18:26
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Internet platforme uklonile su ili blokirale na stotine miliona lažnih reklama u vezi sa koronavirusom i aktuelnom zdravstvenom krizom, dok su dodatne analize utvrdile i da su vlasti u više država bile u kontaktu sa onlajn prevarantima.

Stotinak miliona lažnih reklama i više desetina stranica koje promovišu lažne proizvode koji leče kovid-19 ili koronavirus nestali su sa interneta. 

Radi se o stranicama koje nude kupovinu zaštitnih maski, sredstva za dezinfekciju i kompleta za testiranje, ali i hrane, dodataka ishrani i drugih proizvoda sa navodnim lekovitim efektima.

Nakon skininga sadržaja mrežnih platformi, Google je blokirao ili uklonio preko 80 miliona oglasa koji se odnose na koronavirus, e-Bay je blokirao ili uklonio više od 17 miliona unosa koji krše pravila potrošača u EU, dok je Amazon u aprilu registrovao smanjenje novih proizvoda u vezi sa koronavirusom od 77 odsto u poređenju sa martom.

Analizom u svim članicama EU otkriveno je najmanje 38 sumnjivih ponuda ili reklama, koje se tiču kompanija sa kojima su u kontatku bile ili države članice ili Evropska komisija, koja je i incirala ovu analizu.

U njima se navodilo da je određeni proizvod uspeo da spreči ili izleči infekciju ili su nudili regularne proizvode po prenaglašenim cenama, promovišući njihovu navodnu nestašicu. Pored skriniga mrežnih platformi, obavljena je i pretraga stranica na internetu i analizirane su reklame koje su objavljene i adrese sa kojih one dolaze, a koje su u vezi sa proizvodima za kojima postoji velika potražnja u vreme pandemije. 

Dubinska analiza obuhvatila je 268 adresa i pokazala da:

– 88 stranica promoviše proizvode sa lažnim lekovitim ili preventivnim efektima protiv koronavirusa

– 30 sadrži netačne tvrdnje o nedostatku proizvoda na tržištu

– 24 stranice navodile su previsoke cene

– 206 adresa biće dodatno istraženo zbog mogućeg kršenja zakona o potrošačima EU.

Evropsko zdravstvo već je bilo žrtva prevare. 

Sredinom marta nemačko zdravstvo je pokušalo da nabavi zaštitne maske za lice u vrednosti od 15 miliona evra, ali su bili žrtva prevare koja je išla preko Španije, Irske i Holandije. Ispostvilo se da kompanija koja prodaje maske postoji, ali da je njihova lokacija na internetu klonirana i da su lažnu prodaju vršili prevaranti, koji su potom uhapšeni. 

Koliko su pokušaji prevarte na internetu rasprostanjeni govori i saoštenje kompanije Google iz aprila, da dnevno blokira 100 miliona opasnih emailova, a da se dnevno pošalje i do 240 miliona spam poruka koje su u vezi sa koronavirusom.