Hapšenja u Irskoj, planirali atentat na princa Čarlsa

Svet 14. maj. 201516:45 > 16:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Suzanne Plunkett

Šest osoba je uhapšeno u Republici Irskoj zbog planiranja atentata na princa od Velsa i njegovu suprugu Kamilu, koji će sledeće sedmice posetiti Irsku i Severnu Irsku, piše irski "Dejli miror".

Svi uhapšeni, starosti od 21 do 62 godine, imaju bliske veze sa disidentskim grupama IRA-Kontinuitet i Prava IRA. Veruje se da je jedan od uhapšenih vodeća ličnost u republikanskom disidentskom pokretu, preneo je „Dejli mejl“.

Policija je pretresla 20 različitih lokacija širom zemlje tokom prošle noći u sklopu operacije koja traje više meseci i pronašla zalihu bombi i pištolja. Iz policije je potvrđeno da je „sumnjiva naprava“ pronađena na jednoj adresi u Veksfordu u vezi sa hapšenjima, a delovi eksplozivnih naprava pronađeni su i na drugim lokacijama.

Četiri muškarca, sa vezama sa grupom Prava IRA, uhapšeni su u Ko Lutu, Dablinu i Veksfordu. Policija ih ispituje zbog sumnje na terorizam, pripadnost zabranjenoj organizaciji i posedovanje eksploziva.

Druga dvojica, sa vezama sa grupom IRA-Kontinuitet, uhapšeni u Ko Lejtrimu, pošto je policija pronašla pištolj i opremu za pravljenje bombi u jednom vozilu. Hapšenja su se dogodila svega nekoliko kilometara od mesta koja će princ Čarls i njegova supruga Kamila posetiti tokom četvorodnevne posete naredne sedmice.

Planom posete je predviđeno da princ Čarls obiđe mesto na kom su pripadnici nacionalističkog pokreta IRA 1979. ubili njegovog kuma erla Mauntbatena od Burme.