Pred Nemačkom težak zadatak predsedavanja Evropskom unijom nakon krize

Svet 28. maj 202012:18 > 12:23
Podeli:
Izvor: Reuters/Michel Kappeler/Pool

Pandemija koronavirusa primorala je Nemačku da radikalno izmeni prioritete svog predsedavanja Evropskoj uniji u ključnom periodu za oporavak od nezapamćene krize i da taj oporavak uskladi sa dugoročnim ciljevima Unije.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da su očekivanja od nemačkog predsedavanja u drugoj polovini godine još više porasla sa krizom izazvanom koronavirusom.

„Tokom predsedavanja, Nemačka mora da fleksibilno odgovori na krizu i njene ekonomske i socijalne posledice, ali istovremeno da nastavi da radi na pitanjima važnim za budućnost“, napisala je Merkel u dokumentu koji je u sredu poslala liderima političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je, posle video sastanka s nemačkom kancelarkom, rekao da će nemačko predsedavanje biti u centru rekonstrukcije Evrope.

„Sigurni smo da je ovo pravi trenutak da ojačamo našu Uniju“, rekao je Sasoli.

Mihael Rot, državni sekretar za evropske poslove u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, izjavio je da će odgovor na pandemiju koronavirusa biti najviši prioritet nemačkog predsedavanja i da je cilj da se sa krizom suoči na dobro koordinisan način. U tom cilju, Berlin podržava pristup koji podrazumeva zdravstvenu koordinaciju, deljenje informacija i jačanje borbe protiv dezinformacija.

Nemačka vlada će imati i težak zadatak uspešnog vođenja pregovora o narednom budžetu EU i Fondu za oporavak, koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila u sredu.

Pregovori o budžetu EU će zahtevati „mnogo pažnje“, navodi se u pismu šefovima parlamentarnih grupa, pošto su neke članice EU već najavile da neće podržati subvencije.

Centralne teme nemačkog predsedavanja biće i klimatska politika, koja uključuje Evropski zeleni dogovor, i digitalna transformacija.

Oporavak posle krize mora biti zeleni oporavak, navodi se u dokumentu.

Rot je istakao da će u vrhu prioriteta biti i poštovanje vladavine prava koje će biti povezano sa dobijanjem finansijske pomoći EU.

Pregovori o Bregzitu će takođe biti na agendi nemačkog predsedavanja, pošto Brisel i London imaju još malo vremena da postignu dogovor pre kraja prelaznog perioda 31. decembra.

Reforma Zajedničkog evropskog sistema azila biće još jedna tema predsedavanja Nemačke, koja se zalaže za ponovno regulisanje odgovornosti i sprečavanje preopterećenja pojedinih država.

Nemačko predsedavanje će imati i velike organizacione i logističke izazove, jer video konferencije neće dugo moći da menjaju pregovore kakvi se vode na sastancima lice u lice.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke navodi da se u ovom trenutku može očekivati za oko 70 odsto manje sastanaka u Briselu nego što bi ih bilo u normalnim okolnostima, zbog čega će konsultacije i koordinacija unutar Evropskog saveta biti znatno ograničeni.