Putin: Vrhunac epidemije je prošao, parada povodom Dana pobede će biti 24. juna

Svet 26. maj 202016:25 > 16:31
Podeli:
Izvor: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će 24. juna biti organizovana vojna parada povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu i dodao da je vrhunac epidemije koronavirusa prošao.

„Naložio sam početak priprema za vojnu paradu u Moskvi i drugim gradovima… To će biti 24. juna“, rekao je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Predsednik Rusije je rekao da se stabilizovala situacija sa koronavirusom u celoj zemlji, regionima i u oružanim snagama.

„Prema navodima stručnjaka, može se smatrati da je vrhunac epidemije kod nas prošao“, dodao je Putin.

Datum, 24. jun je simboličan za Rusiju jer je tada održana prva velika vojna parada posle pobede nad nacistima 1945. godine. Parada se obično održava 9. maja, a to je datum koji se odnosi na nemačku kapitulaciju.

Parada je ove godine odložena zbog epidemije koronavirusa. Putin je 9. maja skromno obeležio dan kratkim govorom ispred groba Neznanom junaku kod Kremlja i drugim govorom vojnicima unutar Kremlja.

Putin je naložio ministru odbrane da primeni sanitarne mere protiv širenja Kovida-19 tokom priprema vojne smotre, navodeći da nijedan učesnik parade ne sme da bude izložen riziku od virusa.

U Rusiji je od koronavirusa zvanično preminulo 3.807 osoba dok je zaraženo više od 362.000.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.