Dok se lekari u Sao Paulu bore za živote obolelih, Bolsonaro virus naziva gripom

Svet 24. maj 202019:34 > 20:09
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kakva je tačno situacija u brazilskim bolnicama, na koji način se lekari bore sa Kovidom-19 i šta se tačno dešava u jedinicama intenzivne nege u velikim gradovima istražio je novinar CNN koji donosi potresnu realnost svakodnevice u Sao Paulu, najpogođenijem gradu Brazila.

Zastrašujuće je to što se vrhunac pandemije u Brazilu tek očekuje za sedam dana, a ogromna jedinica intenzivne nege je već puna. Među krevetima raste anksioznost, zapravo strah, vezano za ono što tek dolazi.

Lekari su čuli kako predsednik Bolsonaro potcenjuje bolest nazvavši je gripom. Njegova plitkoumnost nije im od koristi.

“Jedna od medicinskih sestara preminula je prekjuče. U ovoj sobi je kolega lekar na respiratoru, a još jedan je testiran pozitivno danas. Nikada nas smrt nije ovako dotakla, jer nikada nismo izgubili kolegu ovde na intenzivnoj nezi. Tako da ovo sigurno nije grip. To je nešto najgore s čim smo se suočili u ovoj profesiji”, kaže jedan od hirurga ove bolnice Žak Stajnbok.

Na pitanje da li brine za svoj život, odgovorio je pozitivno.

To je virus koji guši i utišava, ali odjednom nastaje urnebes. Pacijentkinja, žena u svojim četrdesetim godinama ima kardio-respiratorne probleme. Rad lekara je jedino što je održava u životu. Ali, nakon 40 minuta, jasno je da ne može preživeti. Telo je očišćeno, aparati koji su je držali u životu su isključeni i iznesena je napolje. Potrebno je prostora. Sve se dešava brzo, ali ostavlja duboke rane.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.