Vlada Finske za pomoć najugroženijim kompanijama izdvaja oko milijardu evra

Svet 14. maj. 202010:16 > 10:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finska vlada dodeliće podršku vrednu gotovo milijardu evra kompanijama "ekonomski pogođenim" zbog izbijanja pandemije koronavirusa, izjavio je u četvrtak ministar ekonomskih poslova Mika Lintila.

Ranije je finska vlada podržavala kredite i upućivala kompanije na investicione fondove, ali novi iznos biće direktna podrška ublažavanju naglog pada prihoda kompanija, rekao je Lintila na konferenciji za novinare, javlja Rojters.

“Novom podrškom želimo da sprečimo talas bankrota i gubitka radnih mesta. Cilj je da se promoviše brzi oporavak kompanija od pandemijske krize i da se izbegne da se prepreke pretvore u otpuštanja brojnih radnika”, naveo je Lintila u izjavi.

Prošle nedelje je vlada odlučila da odobri direktnu finansijsku podršku restoranima kojima je naredila da prodaju samo hranu za poneti između 4. aprila i 31. maja, ali je Lintila rekao kako će nova podrška biti za sve kompanije bez obzira na njihovu delatnost.

Rekao je da je jasan pad prihoda koji je uzrokovan izbijanjem koronavirusa preduslov za dobijanje državne podrške, javlja Rojters. Kompanije mogu novac da potroše na svoje fiksne troškove, poput plaćanja poslovnog prostora ili za isplatu plata, dodao je.

Do srede su u Finskoj bila 6.054 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom i 284 smrtna slučaja, a epidemija sada pokazuje znakove usporavanja. Deca su se u četvrtak vratila u vrtiće i osnovne škole, jer je vlada počela da ublažava ograničenja koja se odnose na koronavirus.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.