Dan pobede uz spektakl na nebu iznad Moskve i "Besmrtni puk – onlajn"

Svet 09. maj. 202019:34 > 19:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ove godine na Dan pobede u Rusiji nije bilo tradicionalne vojne parade zbog epidemije koronavirusa. Međutim, nije izostao spektakl na nebu, pošto su vojni avioni nadletali gradove u Rusiji. Oko tri miliona Rusa, među kojima i predsednik Vladimir Putin, učestvovalo je u akciji "Besmrtni puk - onlajn", umesto tradicionalne šetnje povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Prikazani su helikopteri i avioni iz najnovije flote ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Rusija, za razliku od ostatka Evrope, Dan pobede obeležava 9. maja.

Predsednik Vladimir Putin položio je cveće na Grob neznanog junaka unutar zidina Kremlja i održao tradicionalni govor.

Čestitao je Dan pobede svim građanima i istakao da je to najvažniji i najsvečaniji praznik koji ima duhovno i suštinsko značenje.

„Naši veterani borili su se za život, a protiv smrti. Uvek ćemo gledati u njihovo jedinstvo i njihovu snagu. Ujedinjuje nas sećanje, nada, i težnja, ka odgovornosti za sadašnjost i budućnost. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi, kad smo ujedinjeni“, rekao je Putin.

Izvor : Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Kako prenosi agencija TASS, Putin se, tokom „Besmrtnog puka – onlajn“ nalazio u svom kabinetu u Kremlju, a uz sebe je držao slike svojih roditelja.

Putinov otac Vladimir prijavio se 1941. u vojsku kao dobrovoljac, učestvovao u odbrani Lenjingrada i bio teško ranjen. Majka Marija je takođe preživela opsadu Lenjingrada tokom rata.

Oboje su dobitnici ordenja SSSR.

Ruski predsednik se obratio „onima koji svake godine slušaju zov srca i učestvuju u šetnji ‘Besmrtnog puka’, s fotografijama svojih rođaka – učesnika Velikog otadžbinskog rata“.

„Bilo da idemo zajedno u liniji ili ostajemo kod kuće, kao danas, naši heroji su uvek u našim srcima. I tako će biti zauvek, oni će zauvek biti s nama. A mi ćemo i dalje prolaziti Crvenim trgom, odajući počast našim herojima“, rekao je Putin.

On je ranije rekao da će i „Besmrtni puk“ i parada povodom Dana pobede biti održani kada prođe opasnost od koronavirusa.  

Izvor : Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS