Tramp: Amerika će pobediti koronavirus, kao što je pobedila i 1945. godine

Svet 08. maj. 202020:54 > 21:02
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata da će Amerika kao i 1945. godine pobediti, ovog puta koronavirus.

Zbog pandemije virusa, pobeda savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom obeležena je skromno u Vašingtonu. Tramp i njegova supruga Melanija su posetili spomenik Drugom svetskom ratu koji se nalazi blizu Bele kuće.

POVEZANE VESTI

Tramp je odao počast „snagama slobode koje su pobedile tiraniju“ navodeći da je to „mračna cena slobode“ za američke vojnike koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

„Većina tih ratnika altruista i heroja, nije nikada upoznala život u prosperitetnoj Americi. Rasli su tokom Velike depresije kada su američka privredna predviđanja bila mračna“, rekao je Tramp pošto je objavljen izveštaj o katastrofalnim statističkim podacima o zaposlenosti u SAD.

Američki predsednik je rekao da je nacija poslednjih meseci izložena ogromnoj „neprijatnosti“ zbog pandemije koronavirusa.

„Ali, kao što smo to učinili toliko puta ranije, Amerika će pobediti“, dodao je on.

Uprkos istorijskim vezama Evrope i SAD, Tramp je od dolaska na vlasti uzdrmao uspostavljene veze, jer se žalio da „nepravedne trgovinske privilegije dodeljene evropskim zemljama“ i na „skupo američko učešće“ u NATO-u.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.