Borel: Koronavirus je test za humanost i multilateralni sistem

Svet 08. maj. 202019:33 > 19:38
Podeli:
Izvor: Frederick FLORIN/AFP

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel rekao je da je Kovid-19 test za humanost, ali i za multilateralni sistem koji je uzdrmao temelje društava, otkrio ranjivosti najugroženijih zemalja i ima potencijal da produbi postojeće sukobe i stvori nove geopolitičke tenzije.

Borel je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata na tlu Evrope, istakao da se svet nalazi na prekretnici i da je sada najpotrebnija solidarnost svih kako bi se dobila bitka protiv koronavirusa.

On je naveo da 8. maj nije samo 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata u Evropi, već i 75. godišnjica Ujedinjenih nacija, a da će u subotu, 9. maja, Evropska unija proslaviti 70. godišnjicu Šumanove deklaracije.

„Obeležavamo ove godišnjice kada se ne samo Evropa, već i svet suočava s najvećom krizom od kraja Drugog svetskog rata: zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom krizom izazvanom izbijanjem kovid-19. Naš zadatak je da iskoristimo komemoracije kako bismo izvukli prave lekcije, sprečili buduća zlodela i zaštitili ljudski život i dostojanstvo“, rekao je Borel.

Od početka se evropski projekat zasnivao na vrednostima solidarnosti, otvorenosti, slobode i poštovanja vladavine zakona, istakao je on.

„Evropska unija i Ujedinjene nacije su sestre i braća po DNK: delimo istorijske okolnosti iz kojih potičemo i principe i vrednosti na kojima smo zasnovani. Oni su danas potrebni više nego ikad“, rekao je Žozep Borel.

Video konferenciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija organizovala je Estonija, na temu „75 godina od kraja Drugog svetskog rata na tlu Evrope“, na kojoj učestvuje 49 ministara spoljnih poslova država članica UN.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.