Fon der Lajen: Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU

Svet 06. maj. 202021:13 > 21:17
Podeli:
Izvor: John Thys/Pool via REUTERS

Evropska unija je potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, izjavila je u Briselu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni za ekonomski oporavak regiona.

„Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU i time smo i dalje potvrdili njihovu evropsku perspektivu“, rekla je Fon der Lajen nakon video samita EU-Zapadni Balkan.

POVEZANE VESTI

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije koronavirusa, uključujući i Srbiju koja je bila deo Tima Evropa čime je poslata veoma snažna poruka.

„Kada savladamo izazov krize, EU mora započeti dugoročniji plan oporavka“, rekla je ona i istakla da su „regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni za ekonomski oporavak regiona“.

„Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca EU. Moramo se boriti protiv dezinformacija. Želimo snažne medije koji su slobodni, to je najbolji lek za dezinformacije“, istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da su potrebne konkretne reforme kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale u pristupnim pregovorima, pre svega u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i funkcionisanje javne uprave.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo što je ovaj samit održan tokom hrvatskog predsedavanja, „najmlađe članice“ i što je tokom hrvatskog predsedavanja dato zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Politika proširenja EU jedna je od najuspešnijih politika koja je proširila mir, prosperit i sigurnost širom kontinenta i da će to biti u korist Zapadnog Balkana i EU“, kazala je Fon der Lajen.